Wij scoren een 9,4 op Funda!
Wij openen de deur naar uw nieuwe (t)huis!

Energielabel vanaf 2024 bepalend voor hoogte maximale hypotheek

Per 1 januari 2024 zijn de leennormen voor het verkrijgen van een hypotheek op een aantal punten gewijzigd. Huishoudens die in 2024 een energiezuinige woning kopen, kunnen hiervoor extra hypotheek krijgen. De achterliggende gedachte hiervan is duidelijk: eigenaren van energiezuinige woningen hebben een beduidend lagere energierekening en hierdoor dus meer financiële ruimte voor de hypotheek.

Het verband tussen een extra hypotheekbedrag en een energielabel betekent dat woningen met een minder goed label (E-F-G) de nieuwe standaard zullen zijn. Tot nu toe waren dat de woningen met een energielabel C. Dus hoe gunstiger het energielabel hoe hoger de leencapaciteit Dit is vormgegeven als een inkomensonafhankelijk extra bedrag aan hypotheek, dat kan oplopen tot een extra hypotheek van € 50.000,-.

 

Verduurzaming

Huishoudens kunnen ook meer lenen bij een woning die verduurzaamd dient te worden. Hiermee wordt gestimuleerd dat woningen met een lager energielabel (E-F-G) energiezuiniger worden gemaakt. Hiervoor bestaat een lijst van maatregelen die vrijwel altijd de energierekening meer doen dalen dan de maandlasten van de hypotheek doen stijgen. Omdat er bij EFG-woningen meer maatregelen nodig zijn, kunnen kopers van deze woningen een hoger bedrag extra lenen dan kopers van woningen die al energiezuiniger zijn. Voor EFG-woningen stijgt dit in 2024 naar € 20.000.

 

Aanpassing leencapaciteit oud-studenten

Ook de impact van een studielening op het verkrijgen van een hypotheek is per 1 januari 2024 veranderd. De maximale leencapaciteit van oud-studenten zal worden vastgesteld op basis van de actuele lasten van hun studieschuld. Dit betekent dat er dus niet meer gekeken wordt naar de oorspronkelijke omvang van de studielening. Het extra aflossen op een studieschuld wordt beter meegenomen bij het vaststellen van de maximale hypotheek.

 

Meer informatie over wat het energielabel voor u betekent? Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer: 073-4400220 of stuur een mail naar info@raadhuysmakelaars.nl

Inhoudsopgave