Wij scoren een 9,4 op Funda!
Wij openen de deur naar uw nieuwe (t)huis!

Krapte op de woningmarkt neemt toe

De spanning op de huidige woningmarkt blijft velen bezighouden, en het is begrijpelijk dat je als potentiële koper op zoek bent naar de meest recente ontwikkelingen in het aanbod.

In deze blog nemen we jullie graag mee in de cijfers die recentelijk zijn gepubliceerd door de NVM. Wat betekent dit voor de waarde van uw woning? En hoe kan ik me in deze stormachtige woningmarkt manoeuvreren als potentieel koper?. Lees het hieronder.

In het eerste kwartaal van 2024 heeft de koopwoningmarkt een opvallende groei doorgemaakt, ondanks de gebruikelijke rustige start van het jaar. Uit gegevens van de NVM en analyses van NVM-dochter brainbay blijkt dat er ongeveer 29.500 bestaande koopwoningen zijn verkocht, wat een toename van 4% betekent ten opzichte van vorig jaar, maar een daling van 18% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning bedraagt in het eerste kwartaal van 2024 €432.000, wat een stijging van ruim 9% is ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Kijkend naar de transacties in de bestaande woningbouw, dan zien we een aantal interessante trends. Hoewel de transactieprijs in het eerste kwartaal van 2024 0,1% lager ligt dan het voorgaande kwartaal, is deze op jaarbasis toch met 9,1% gestegen. De prijzen van verschillende woningtypen variëren, waarbij tussenwoningen een kwartaalstijging van 0,4% laten zien, terwijl vrijstaande woningen een lichte daling van 0,2% ervaren. Ook de verkooptijden variëren, met tussenwoningen die gemiddeld het snelst verkopen in 25 dagen en vrijstaande woningen die iets langer nodig hebben met 66 dagen.

 

Wat betreft het huidige aanbod van bestaande bouw, zien we een lichte toename in de krapte-indicator, hoewel deze nog steeds onder het niveau van een evenwichtige markt ligt. Het aantal te koop gezette woningen is op kwartaalbasis met 7% afgenomen, met een totaal van ongeveer 23.300 woningen aan het einde van het eerste kwartaal. Dit is een daling van 24% ten opzichte van vorig jaar. De mediane vraagprijs van te koop staande woningen is gestegen tot €553.000, en de gemiddelde looptijd van het aanbod is verkort tot 70 dagen.

De afgelopen periode hebben we gezien dat verduurzaming een belangrijke peiler is in de zoektocht van potentiële kopers. Uit recent onderzoek van NVM-dochter Brainbay blijkt dan ook dat duurzame woningen steeds meer gewaardeerd worden op de markt. Woningen met energielabel B of hoger zijn tot wel 2,5% meer waard dan twee jaar geleden, terwijl woningen met lagere energielabels achterblijven in waarde. Als voorbeeld pakken we een gemiddelde woning met een woonoppervlak van 113 m². Wanneer deze woning een energielabel A+ of hoger heeft dan zou de waarde ca. € 84.000,- meer waard zijn dan dezelfde woning alleen dan met een Label G.  Uit dit onderzoek kunnen we dus opmaken van energiebesparende maatregelen zeker loont als we kijken naar de waarde van de woning.

Het zal je dus niet verbazen dat we mogen concluderen dat de krapte op de woningmarkt in het afgelopen jaar dus sterk is toegenomen. Met het afnemende woningaanbod is het als potentieel koper lastiger om een woning aan te kopen.

Benieuwd hoe deze ontwikkelingen jou als potentiële koper beïnvloeden? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie via telefoonnummer: 073-4400220 of stuur een e-mail naar info@raadhuysmakelaars.nl. We helpen je graag verder in deze dynamische woningmarkt.

Bronvermelding: https://www.nvm.nl/nieuws/2024/woningaanbod-droogt-op/

 

Inhoudsopgave